ANTÍDOTO
RIBERA DEL DUERO


Antídoto betyder ”motgift" på spanska och reflekterar den franska vinmarkaren Bertrand Sourdais ambition att producera viner som ett motgift mot vad han kallar den hårdhänte trenden i Ribera för en känsla av plats och variation.
Vore det inte för Bertrand hade den avlägsna och till stora delar outforskade östra delen i provinsen Soria med några av regionens bästa terroir fortfarande vara okänd. Soria skiljer sig markant från huvudområdet i Ribera ca. 100 km längre nedströms och Bertrand beskriver Soria som ”att sitta på taket av Ribera" med ett av de kyligaste mikroklimaten i regionen  . Resultatet är viner med fräschör och finess.
Det finns många jordmåner i området, men de flesta av dem har två saker gemensamt: de är magra och har ett överflöd av sand som har hållit Phylloxera borta de senaste 150 åren. Som en konsekvens hittar vi här en av de största koncentrationerna av oympade vinstockar i Europa med en genomsnittsålder på 80 år. Bertrand fångar essensen av region med druvor från de absolut bästa vingårdslägen, lång och skonsam maceration för att minimera tannin extrahering och 2 och 3 åriga gamla franska ekfat för mognad  och lagring.

Antídoto Crianza 
Producent                     Antídoto
Land  Spanien
Appellation Ribera del Duero
Årgång 2014
Druvor
 
100% Tempranillo
 
Lagring/mognad...... 12 mnd på franska ekfat 2:dra fyllningen
Alk%  13,5 %
Vingård    
Förp. 12x750ml