DOMAINE DE PALLUS
LOIRE- CHINON

Domaine de Pallus grundades redan 1891 av Sourdais familjen. Bertrand Sourdais är den femte generationen som producera vin på Domaine de Pallus i Chinon.
Bertrands stjärnstatus började dock inte i Chinon. När han studerade enologi vid universitetet i Bordeaux träffade han Ricardo Perez Palacios. Deras möte och vänskap ledde Bertrand till Dominio de Atauta 1999. Han hade dragits till Atauta av dess gamla, pre-phylloxera vinstockar av de lokala Tempranillo klonerna. Atauta var Bertrands första anhalt som vinmakare efter att ha arbetat som en assisterande vinmakare på Mouton-Rothschild, Santa Rita i Chile och för Alvaro Palacios i Priorat.
År 2004 samlades Frankrikes mest respekterade kritiker Michel Bettane tillsammans med Spaniens legendariska journalist, Jose Peñín, för att smaka de två ländernas trettio bästa vinblinda. Bertrands 2002 Dominio de Atauta "Llanos del Almendro" delade första platsen med 1994 Vega Sicilia för bästa röda vin, med 2000 Ch. Latour på andra plats. Han var bara 25 vid tiden. Berömd för sitt spanska vin förblev Bertrand passionerad för Chinon med sin emblematiska druva Cabernet Franc. Det var oundvikligt att han skulle tillämpa sina kunskapar på familiens gods Domaine de Pallus i Cravant-les-Côteaux i hjärtat av Chinon.
I början av 2000-talet og Bertrand utmaningen att skapa något bra på Pallus. Vid Atauta hade han lärt sig att ifrågasätta ortodoxi, och vid Pallus trodde han att han kunde kartlägga en ny kurs. Hans mål var att hedra Chinons jord och dess gamla traditioner. För att göra det skulle han behöva rätta till de brister som kvarstod i regionens traditionella metoder och samtidigt undvika de typiska misstag som gjordes av modernister. Arbetet i vingården förändrades för att skapa harmoni och balans. Till och med idag arbetar han outtröttligt för att hitta potentialen hos varje vinstock. Medan biodynamiska metoder är ett viktigt verktyg för många i Loire-dalodlare, är de bara en utgångspunkt för Bertrand för att leda vingårdar på rätt väg. Vinframställningsteknikerna omprövades också. Utvidgad maceration till förvånande fyrtiotal dagar för att fånga Chinons "sanna" personlighet. Elévage är likaledes lång och mild; Det förekommer främst i 2: a passage fat från elit Bordeaux gods. Vinerna hanteras mindre och buteljeras senare än nästan alla andra producenter i Chinon. Resultaten av hans ansträngningar har varit en sträng av ytterst djupa och mycket välrenommerade viner.Messanges Rouge
 

 
Producent                     Domaine de Pallus
Land  Frankrike
Appellation Chinon AOC
Årgång 2017
Druvor
 
100% Cabernet franc
 
Lagring/mognad...... 6 mnd på franska ekfat
Alk.%  13,50 %
Vingård     Ekologisk Certifierad

Förp.
 

12x750ml
 


Les Pensés de Pallus 
Producent                     Domaine de Pallus
Land  Frankrike
Appellation Chinon AOC
Årgång 2013
Druvor
 
100% Cabernet franc
 
Lagring/mognad...... 12 mnd på franska ekfat
Alk.%  12,5 %
Vingård     Ekologisk Certifierad

Förp.
12x750ml

 

Sedan debuten 2004 årgång, har Les Pensées vuxit i betydelse med varje årgång. Det  är sammansatt av druvor från olika parcelller med skiftande jordmån med syftet att definiera "Chinon" i  ett glas. Det avslöjar klassiska Loiredalen Cabernet Franc dofter och smaker, men med anmärkningsvärd precision och den typ av textur djup som sällan ses i Chinon.

Omdömen och recensioner

     Alf Tumble DN  2018-03-26